To email marketing είναι ο σωστός μηχανισμός που πρέπει να χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις που διατηρουν ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) έτσι ώστε να παραμείνουν συνδεδεμένοι με το κοινό τους.

Ανεξάρτητα από τις διάφορες στρατηγικές που χρησιμοποιούνται σήμερα τα υπεύθυνα τμήματα marketing κάθε εταιρίας, το email marketing αποτελεί πάντα αναπόσπαστο μέρος της γενικότερης καμπάνιας. Αυτό εξακολουθεί να είναι το κορυφαίο κανάλι για την επίτευξη του καλύτερου συνδυασμού απόδοσης-επένδυσης (ROI).

Ωστόσο τα αποτελέσματα πολλές φορές δεν είναι τα επιθυμητά γιατί οι περισσότεροι θεωρούν ότι πρόκειται για κάτι απλό. Εάν οι προσπάθειες email marketing δεν είναι αποτελεσματικές, αυτό συμβαίνει επειδή δεν κάνετε τα σωστά πράγματα. Δεν γίνεται να περιμένετε να αποδόσει χωρίς εσείς να κάνετε κάτι. Πρέπει να αναθεωρήσετε τη στρατηγική σας και να μελετήσετε τις συμπεριφορές των πελατών για να δείτε τα πρώτα αποτελέσματα.

Ακολουθήστε τα επόμενα βήαμτα

Σταματήστε να αντιμετωπίζετε τους πελάτες σας απρόσωπα

Αυτό που πολλοί έμποροι δεν κατανοούν είναι ότι οι πελάτες δεν θέλουν να θεωρηθούν ως κάποιο άγνωστο πρόσωπο. Θέλουν να αναγνωριστούν και να τους συμπεριφερθούμε ως μοναδικοί. Αυτό είναι σχετικά εύκολο να γίνει γιατί το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιδοθείτε σε κάποια εξατομίκευση στην καμπάνια.

Αντί να στέλνετε τα ίδια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όλους, χρησιμοποιήστε τα σχόλια που λαμβάνετε για να τμηματοποιήσετε τη λίστα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι οι πελάτες αισθάνονται ότι διαβάζετε το μυαλό τους.

Στοχεύστε ανάλογα με τη πλοήγηση του πελάτη

Σε αυτό το χώρο του marketing είναι πολύ σημαντικό να παρατηρήσουμε την πλοήγηση του πελάτη μέσα στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να κρίνουμε ποιο περιεχόμενο αναζητάνε κατα κύριο λόγο οι πελάτες και για ποια actions λειτουργούν καλύτερα.

Αν συνδυαστούν τα παραπάνω στοιχεία με δημογραφικές πληροφορίες μπορούμε να προσαρμόσουμε την εκάστοστε καμπάνια μας ανάλογα με τον τύπο του πελάτη που έχουμε.

Βελτιστοποίηση και επανεξέταση

Θα πρέπει πάντα να βελτιστοποιείτε και να επανεξετάζετε τις διάφορες καμπάνιες email marketing. To A / B testing μπορεί να εκτελεστεί εύκολα στη λίστα των πελατών σας και με αυτόν τον τρόπο να συγκεντρώσουμε λεπτομερή στατιστικά στοιχεία και να αρχίσουμε να βελτιώνουμε τις μελλοντικές μας καμπάνιες.
Το σωστό testing θα σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι οι στρατηγικές σας παραμένουν τόσο αποτελεσματικές όσο πριν.

Δώστε στον Πελάτη σας χώρο

Είναι αλήθεια ότι οι πελάτες σας θέλουν να σας ακούσουν. Το γεγονός ότι έχετε μια τακτική καμπάνια email marketing είναι ένα από τα στοιχεία που με το χρόνο θα ενισχύουν την απόδοση της επένδυσής σας. Ωστόσο δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικοί. Μετά από μια επιτυχημένη καμπάνια, θα είναι δελεαστικό να εκτελέσετε ξανά την ίδια καμπάνια σε μια προσπάθεια να έχετε τα ίδια αποτελέσματα. Οι πιθανότητες όμως είναι πολύ μειωμένες.

Οι πελάτες δεν θέλουν να βομβαρδίζονται από διαφημιστικά μηνύματα κάθε μέρα. Δώστε τους χώρο και χρόνο, κάνοντας ένα διάλειμμα και μην τους κάνετε να αισθάνονται ότι τους ενοχλείτε.

Καθορίστε ένα χρονοδιάγραμμα, βασισμένο στα σχόλια που λαμβάνετε από τους πελάτες, και ακολουθήστε αυτό το πρόγραμμα. Εάν υποσχεθείτε στους πελάτες σας ότι θα λάβουν μόνο ένα εβδομαδιαίο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μην τους στέλνετε περισσότερα από ένα email την εβδομάδα. Το αρχικό email εγγραφής μπορεί επίσης να συνοδεύεται από ένα ερωτημα για να βοηθήσει τους πελάτες να αποφασίσουν πόσο συχνά θέλουν να έρθουν σε επαφή μαζί τους.

Μην βασίζεστε στην αυτοματοποίηση

Η αυτοματοποίηση της διαδικασίας αυτής αποτελεί βασικό συστατικό κάθε καμπάνιας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βασίστείτε σε αυτό. Θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε για την εξάλειψη των επαναλαμβανόμενων διαδικασιών που έρχονται με τη δημιουργία μιας εκστρατείας μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Δεν πρέπει να σας αντικαθιστά γενικά.

Επίλυση του προβλήματος “Διαγραφή”

Γνωρίζατε ότι το 54% των εισερχομένων του μέσου ατόμου απορροφάται από διαφημιστικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου;

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι αποχωρούν από τις λίστες ταχυδρομείου πιο γρήγορα από ποτέ. Γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί επειδή είναι κουρασμένοι από τις τόσες λίστες ταχυδρομείου χαμηλής ποιότητας που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Ένας ωραίος τρόπος να μετριάσουμε αυτήν την τάση για φυγή είναι να τους δώσουμε μια άλλη διέξοδο.

Η μείωση των λαμβανόμενων email μια καλύτερη επιλογή από το δίλημμα να μείνουν ή να διαγραφούν. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε μια φόρμα που επιτρέπει στους χρήστες να μειώνουν πόσο συχνά λαμβάνουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας. Μπορείτε να διατηρήσετε τους πελάτες σας χωρίς να τους ενοχλείτε. Είναι ο καλύτερος συμβιβασμός.

Ετοιμαστείτε για κινητά

Οι εταιρίες συχνά αντιλαμβάντονται αρκετά καθυστερημένα ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο αποκλειστικά μέσω κινητών συσκευών. Όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα πρέπει να βελτιστοποιηθούν και να είναι αναγώσιμα από κινητά. Ανεξάρτητα από τη συσκευή, όταν κάποιος διαβάζει το μήνυμα του email σας σε αυτό θα πρέπει αυτομάτως να προσαρμοστεί για να ταιριάζει στην οθόνη τους.

Ευτυχώς, η βελτιστοποίηση για κινητά είναι πιο εύκολη από ποτέ. Η πλειοψηφία των εταιρειών που αναλαμβάνουν τις αποστολές των email σας παρέχει αυτόματα αυτή τη δυνατότητα.

Συμπέρασμα

Οι πελάτες σας θέλουν να παραμείνουν σε επαφή μαζί σας ωστόσο αυτοί που αναλαμβάνουν την αποστολή των email πρέπει να είναι σε θέση να το κάνουν με τρόπο που τους παρέχει κάτι πολύτιμο. Μέσω της υιοθέτησης αυτών των πρακτικών, μπορείτε να αυξήσετε τα ποσοστά εγγραφής σας και να κρατήσετε τους ανθρώπους που έχετε εγγραφεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.