Εκτός από την πληρωμένη αναζήτηση και τις διαφημίσεις που μπορεί κάποιος να κάνει χρησιμοποιώντας το Google Adwords, η πραγματική αξία του περιεχομένου μιας σελίδας κρίνεται από την κατάταξή του στις μηχανές αναζήτησης. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται SEO (Search Engine Optimization) και ακολουθώντας απλά βήματα και τεχνικές μπορείτε να βελτιστοποιήσετε ολόκληρο τον ιστότοπό σας αλλά και τη θέση που καταλαμβάνει αυτό στις μηχανές αναζήτησης Google, Bing, Yahoo:

1. H ιστοσελίδα σας να σχετίζεται με ένα θέμα.

Εννοείται ότι αυτό δεν χρειάζεται να γίνεται κατα αποκλειστικότητα αλλά επιλέξτε ένα κύριο θέμα που είναι πολύ σημαντικό για το σύνολο της εικόνας σας.

Δεδομένου ότι αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό, θα ήταν καλό να κάνετε μια μικρή έρευνα λέξης-κλειδιού πριν επιλέξετε ένα θέμα.

2. Αναφέρετε λέξεις-κλειδιά που έχουν μεγαλύτερη αξία.

Ανάλογα με το θέμα σας, συμπεριλάβετε το στον τίτλο του ιστότοπου, στο domain, την περιγραφή, την ετικέτα, τις λέξεις-κλειδιά, τις κατηγορίες, τους τίτλους σελίδας και το περιεχόμενο της σελίδας.

Αν διαχειρίζεστε την ιστοσελίδα σας μέσω κάποιας πλατοφόρμας όπως το WordPress, σίγουρα θα υπάρχουν αντίστοιχα plugin που θα σας διευκολύνουν σε αυτό.

3. Σύνδεση με εσωτερικές σελίδες στον ιστότοπό σας.

Αν και τα περισσότερα συστήματα διαχείρισης ιστοσελίδων το κάνουν αυτόματα, θα πρέπει να δημιουργήσετε εσωτερικά links μέσα στην σελίδα σας με τις πιο χρήσιμες σελίδες και την αρχική.

4. Λέξεις-κλειδια στο URL(permalink).

Ορισμένες τοποθεσίες έχουν «άσχημες» δομές permalink που χρησιμοποιούν αριθμούς για τον προσδιορισμό σελίδων.

Μην το κάνετε αυτό. Είναι κακό για το SEO και επίσης δεν φαίνεται και ωραίο.

Χρησιμοποιήστε μια δομή διευθύνσεων URL που περιλαμβάνει κείμενο και βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει λέξεις-κλειδιά στις διευθύνσεις URL σας.

Επομένως, αντί να έχετε τη διεύθυνση URL μιας σελίδας,

https://yoursite.com/?p=12

Θα πρέπει να μοιάζει περισσότερο με αυτό:

https://yoursite.com/coolpage/

5. Αφαιρέστε οτιδήποτε επιβραδύνει τον ιστότοπό σας.

Οι χρόνοι φόρτωσης σελίδων είναι σημαντικοί, οπότε ξεφορτωθείτε οποιεσδήποτε μη βασικές πληροφορίες που υποβαθμίζουν τον ιστότοπό σας.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν συσκευές αναπαραγωγής μουσικής, μεγάλες εικόνες, γραφικά flash και περιττά πρόσθετα.

6. Χρησιμοποιήστε λέξεις-κλειδιά στις εικόνες σας.

Συμπεριλάβετε λέξεις που αντικατοπτρίζουν το θέμα του ιστοτόπου σας στις ιδιότητες τίτλου, περιγραφής και άλλης εικόνας.

Επίσης, μετονομάστε ξανά το όνομα του αρχείου αν δεν αντικατοπτρίζει τις κύριες λέξεις-κλειδιά (π.χ. write-tips.jpg αντί για d1234.jpg).

7. Σύνδεση με άλλους ιστότοπους με σχετικό περιεχόμενο.

Φυσικά, το κάνουμε με φειδώ, καθώς κάθε εξωτερικός σύνδεσμος είναι πιθανώς ένας “χαμένος” χρήστης. Ωστόσο, αν το κάνετε καλά και οι άνθρωποι κάνουν κλικ στους συνδέσμους σας, αυτό λέει στις μηχανές αναζήτησης ότι είστε αξιόπιστη πηγή για το συγκεκριμένο θέμα σας.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό συμπεριλαμβάνοντας μια σελίδα blogroll, λίστα συνδέσεων ή σελίδα πόρων στον ιστότοπό σας.

8. Ενημερώστε συχνά τον ιστότοπό σας.

Οι ιστότοποι με δυναμικό περιεχόμενο συχνά κατατάσσονται υψηλότερα από αυτούς με στατικό περιεχόμενο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα blogs και οι κατάλογοι (όπως το Wikipedia) κάνουν τόσο καλά στις μηχανές αναζήτησης. Ανανεώνονται συνεχώς με νέο περιεχόμενο.

9. Βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπός σας είναι ευρετηριασμένος στις μηχανές αναζήτησης.

Πολλές μηχανές αναζήτησης θα εντοπίσουν και θα ευρετηριάσουν αυτόματα το περιεχόμενό σας, αλλά δεν μην βασιστείτε σε αυτό.

Θέλετε να είστε βέβαιοι ότι οι μηχανές όπως το Google, το Bing και το Yahoo αναζητούν τον ιστότοπό σας, έτσι ώστε οι χρήστες να σας βρίσκουν στο διαδίκτυο. (Μπορείτε να τα προσθέσετε απευθείας, αν δεν είναι.)

10. Έχετε άλλους συνδέσμους σε εσάς.

Αυτό είναι πραγματικά, πραγματικά σημαντικό, όταν πρόκειται για το SEO. Δυστυχώς δεν είναι κάτι που μπορείτε απαραίτητα να ελέγξετε. Εκτός από τη δημιουργία εξαιρετικού περιεχομένου, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να ρωτήσετε.

 Η συμβουλή μου είναι να περάσετε το χρόνο που θα προσπαθείτε να πείσετε κάποιον να συνδεθεί με εσάς μόλις γράψετε ένα μεγάλο περιεχόμενο. Και, ξεκινήστε την προσθήκη φιλοξενίας σε άλλα blogs.

Ανεξάρτητα από το τι κάνετε, ξέρετε ότι οι εισερχόμενες συνδέσεις είναι απαραίτητες για SEO.

11. Σταματήστε να αλλάζετε το domain σας.

Η ηλικία του domain και τωνURL είναι ένας παράγοντας στην κατάταξη αναζήτησης του ιστότοπού σας, οπότε να είστε υπομονετικοί.

Αν ξεκινάτε ένα νέο blog κάθε έξι μήνες, δεν θα δείτε ποτέ στον ιστότοπό σας την αξία που του αξίζει.

12. Γράψτε σαν άνθρωπος.

Κανένα από τα παραπάνω tips δεν θα έχει σημασία αν το περιεχόμενο που θα δημιουργήσετε είναι σαν να το έγραψε κάποιο ρομποτ.

Γράψτε καλά πράγματα, ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα, έχετε υπομονή και θα δείτε αποτελέσματα.

Συνειδητοποιώ ότι πολλοί από σας έχουν ήδη ξεκινήσει το blogging, αλλά πολλές από αυτές τις συμβουλές μπορούν να εφαρμοστούν αναδρομικά. Και μια φορά αν το κάνατε αυτό, μπορείτε να αρχίσετε να γράφετε τακτικά περιεχόμενο.

Συνοπτικά
Μια ιστοσελίδα από μόνη της δεν αρκεί για να δημιουργήσει την αξία που εσείς επιθυμείτε. Με την κατασκευή ιστοσελίδων από την digiverse.gr γίνεται και η αρχική εγγραφή SEO που θα βοηθήσει στην ταχύτερη ανέλιξη της σελίδας σας στο πρώτα αποτελέσματα της Google.