Ένα απο τα σημαντικότερα κομμάτια της παρουσία σας στο Ιντερνετ είναι και ο server στον οποίο φιλοξενείται η ιστοσελίδα σας. Ένα καλό web hosting μπορεί να επηρεάσει πολύ την θέση της σελίδας στις μηχανές αναζήτησης όπως η Google.

Το κυριότερο όμως κομμάτι που θα θέλατε να εξασφαλίσετε είναι η εξυπηρέτηση από την εταιρία hosting που σας προσφέρει το ανάλογο πακέτο. Επειδή στις μέρες τα ηλεκτρονικά καταστήματα αλλά και οι ιστοσελίδες που προσφέρουν κάποια υπηρεσία δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο θα πρέπει οποιαδήποτε προβλήματα να επιλυθούν άμεσα.

Shared Hosting

Το Shared Hosting είναι ιδανικό θα μικρές εως και μεσαίες επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πακέτο, πολλοί πελάτες και ιστοσελίδες μοιράζονται τον ίδιο server. Οι περισσότεροι που φιλοξενούνται για πρώτη φορά σε κάποιο web hosting θα πρέπει να στραφούν σε ένα Shared πακέτο. Στη συνέχεια θα αποφασίσουν πότε πρέπει να αναβαθμιστεί σε ένα VPS ή ένα dedicated για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών.

Βέβαια το γεγονός ότι όλοι οι πόροι του συστήματος καταναλώνονται από πολλές ιστοσελίδες, μπορεί να έχει επίπτωση στην απόδοση. Για να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις και πριν αποφασίσουμε να μεταφερθούμε σε ένα μεγαλύτερο αλλά και ακριβότερο VPS θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι στο πακέτο που ανήκουμε έχουμε στη διάθεση μας κάποιους τουλάχτιστον πόρους σε αποκλειστικότητα έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η συνεχή λειτουργία της σελίδας μας.

VPS Hosting

H επιλογή ενός τέτοιου πακέτου αποτελεί τη μέση λύση ανάμεσα στο Shared και το Dedicated Server. Σε αυτήν την περίπτωση ο server χωρίζεται σε εικονικές μηχανές, οι οποίες λειτουργούν ως ανεξάρτητοι αποκλειστικοί server. Οι πελάτες της VPS εξακολουθούν να μοιράζονται ένα server, αλλά το καθένα έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες αυτονομίας και μεγαλύτερο έλεγχο από ό, τι με ένα κοινό πρόγραμμα φιλοξενίας(shared).

Τα πακέτο αυτά είναι αρκετά προσαρμόσιμα στις ανάγκες σας και μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε πρόσθετους υπολογιστικούς πόρους. Ωστόσο πρέπει να αναλάβετε και τη διαχείριση του VPS ή έστω να έχετε κάποιον άλλον να το κάνει αυτό για εσάς αν θέλετε τροποποιήσεις σε τεχνικό επίπεδο.

Οι επιλογές που έχετε με την αγορά ενός VPS πακέτου φιλοξενίας είναι σαφώς περισσότερες και πιο πολύπλοκες από αυτές του Shared. Θα πρέπει να επιλέξετε το μέγεθος και το είδος του σκληρού δίσκου που σας καλύπτει, την μνήμη αλλά και την εγκατάσταση κάποιου διαχειριστικού. Προφανώς κι όλα αυτά σιγά σιγά αυξάνουν και το κόστος αλλά από την άλλη εκτοξεύουν την απόδοση.

Dedicated Server

Φτάσαμε πλέον στην μεγαλύτερη κατηγορία server. Οι ιστότοποι υψηλής απόδοσης χρειάζονται ένα τέτοιο πακέτο, δηλαδή την αποκλειστική χρήση του server για την τροφοδοσία του ιστότοπου. Όπως υποδηλώνει το όνομα, οι dedicated servers είναι έτοιμοι να ικανοποιήσουν κάθε σας ανάγκη. Με αυτό το web hosting πακέτο οι πελάτες έχουν πλήρη έλεγχο πάνω στην αρχιτεκτονική, που σημαίνει ότι μπορούν να προσαρμόσουν τα συστήματα ασφαλείας, τα λειτουργικά συστήματα, και πολλά άλλα.

Όπως γίνεται κατανοητό τα πακέτα φιλοξενίας ενός dedicated server είναι από τα πιο ακριβά δεδομένου του κορυφαίου υλικού, των υπηρεσιών που διαχειρίζονται και της υποστήριξης που χρειάζονται. Ωστόσο, συνοδεύεται από πολλές λειτουργίες πολυτέλειας, όπως αυτόματες μεταφορές και αντιγραφα ασφαλείας, στατικές διευθύνσεις IP και επιλογή λειτουργικού συστήματος.

Ασφάλεια Web Hosting

Όπως γνωρίζουν οι επιχειρηματίες, ο χρόνος είναι χρήμα. Κάθε δευτερόλεπτο ο ιστότοπός σας είναι απρόσιτος μπορεί να σημαίνει εκατοντάδες ευκαιρίες πώλησης, απώλεια φήμης και απώλεια παραγωγικότητας. Η διακοπή της υπηρεσίας Amazon Web Services στις αρχές του 2017 κόστισε στις εταιρείες 150 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια 3-4 ωρών.

Uptime

Τα περισσότερα πακέτα web hosting εγγυώνται ένα ορισμένο χρόνο uptime. Αυτά επιτρέπουν και προβλέπουν τυχόν απρογραμμάτιστες διακοπές. Οι εγγυήσεις κυμαίνονται συνήθως από 100% έως και 99%. Οι περισσότεροι πελάτες shared είναι απόλυτα ευχαριστημένοι με το εξαιρετικά κοινό uptime 99,9%.
SSL
Αν και η ασφάλεια μιας ιστοσελίδας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διαχείρισή της, η εταιρεία φιλοξενίας μπορεί να αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες. Περισσότερες από το 40% των ιστοσελίδων παραβιάζονται εξαιτίας της ευπάθειας ενός server.
Το SSL που πλέον εγκαθίσταται σαν ένα επιπλέον τοίχος προστασίας στην ιστοσελίδα δίνει ένα έξτρα κύρος ασφάλειας και στους πελάτες όταν πρέπει να δηλώσουν κάποιο κωδικό ή τραπεζικά στοιχεία προς την εταιρία.
Free Web Hosting
Έχοντας αναφέρει όλα τα παραπάνω είναι πλέον κατανοητό ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατα την επιλογή του web hosting. Θα βρείτε μεταξύ άλλων και κάποιες εταιρίες που θα σας προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους. Να είστε όμως σίγουροι ότι η υποστήριξη και η ασφάλεια που μπορεί να έχετε από κάποιον πάροχο φιλοξενίας αξίζει πολύ το μικρό κόστος.